woensdag 9 december 2015

Velduil

Vandaag had ik een vrije middag en bovendien was het ook nog een heerlijke zonnige dag. Daarom besloot ik er maar weer eens op uit te gaan. Ik wilde maar weer eens gaan proberen om een Velduil te gaan spotten. Hoewel dat een redelijk algemene vogel in ons land is kom je ze niet zomaar tegen. Ook ik had er nog niet eerder eentje mogen zien. Na wat speurwerk op internet vond ik een locatie nabij Zevenhuizen in de Eendragtspolder aldaar. Hier werden vrij regelmatig meerdere Velduilen gespot. Een hotspot dus zoals ze dat ook wel noemen. Ik besloot om daar ook maar eens mijn geluk te gaan beproeven. Bij aankomst zag ik een hele rij van zeker tien auto's in de berm staan waar een cameralens uit het raam stak. Ik dacht volgens mij zit ik wel goed. Ik ben er eerst maar eens rustig langs gereden maar zag totaal niks in het boerenland waar die cameralenzen allemaal op gericht stonden. Een eindje verderop stonden nog een paar auto's aan de kant. Daar maar even kijken dan dacht ik. Daar zag ik al meteen een vrij grote beige vogel ver weg in het land zitten. En ja hoor dat was er eentje. Ik zo goed en zo kwaad als het ging met die grote afstand wat foto's geschoten. Beter iets dan helemaal niets dacht ik zo. Ik besloot om nog maar een stukje verder te rijden. Dat bleek uiteindelijk zonder verder resultaat. Omkeren en dan maar weer rustig terug. Toe ik weer vlakbij dat kleine groepje auto's was zag ik opeens een Velduil vlak aan de slootkant zitten op zo'n 25 meter van me af. Rustig auto aan de kant, raampje open en motor uit camera uit het raam en schieten maar. Kort daarna zag ik er bij die grote groep auto's nog eentje vliegen. Drie Velduilen daar uiteindelijk ter plekken gezien dus. Door dat mazzeltje heb ik toch nog wel een paar aardige foto's kunnen schieten. Bovendien was de missie geslaagd en heb ik mijn eerste Velduil in de pocket!

Velduil - Asio flammeus



zaterdag 28 november 2015

Zwartbuikwaterspreeuw

Vanmorgen ben ik er weer samen met m'n vader op uit gegaan. Dit keer richting Zutphen omdat er daar al ruim een week een zeldzame Zwartbuikwaterspreeuw gezien werd. Bij aankomst zagen we al meteen al een tiental vogelaars op hun buik of zittend aan de waterkant. Op dat moment zag ik de vogel die nogal opviel door zijn witte borst in het water bij een stuk steen zitten. Constant dook hij onder en kwam even later weer boven. Hij zwom ook steeds heen en weer of liet zich een stukje door de stroming meenemen. Dat was echt heel erg leuk om te bekijken. Het was weer zeer geslaagd!

Zwartbuikwaterspreeuw - Cinclus cinclus cinclus




Woestijntapuit

Vorige week zaterdag ben ik smorgens even naar Voorhout gereden omdat daar een dag eerder in de Elsgeesterpolder een zeer zeldzame Woestijntapuit werd gezien. Bij aankomst kwam de plek me wel heel erg bekend voor. Het was exact dezelfde locatie waar ik twee jaar eerder de Kleine Klapekster gezien had. Ter plekke stond een groepje vogelaars druk te fotograferen. Ik zag zelf nog niks maar dacht dit ziet er goed uit. Ik er voorzichtig omheen gelopen en toen zag ik hem ook meteen. Hij zat daar heel rustig op een paaltje. Zo nu en dan vloog hij weer op om weer op een ander paaltje te gaan zitten en soms ook op de grond. Weer een hele mooie vogel om gezien te hebben.

Woestijntapuit - Oenanthe deserti





woensdag 28 oktober 2015

Kleine Alk

Vanmiddag zag ik dat er een zeldzame Kleine Alk werd gezien bij de Zuidpier in IJmuiden. Deze heb ik al twee keer eerder geprobeerd te spotten zonder succes. Drie keer is scheepsrecht zullen we maar zeggen! Dus vol goede moed samen met mijn vader richting IJmuiden gereden. Na een half uurtje kwamen we op het parkeerterrein aan. Auto geparkeerd en gaan lopen over het strand richting pier. Op de pier aangekomen zag ik hem al meteen vlak aan de kant rond zwemmen. Ik kon hem tot op een paar meter benaderen en was totaal niet van me onder de indruk. Heel erg leuk om te zien! We hebben hem een poosje leuk kunnen bekijken. Helaas gooide een onverwachte regenbui wat roet in het eten waardoor we vervroegd weer richting auto moesten. Maar dat mocht hoe dan ook de pret niet drukken.

Kleine Alk - Alle alle



 

zondag 10 mei 2015

Roze Pelikaan

Vanmiddag ben ik gaan wandelen bij het Zwanenwater, een heel mooi natuurgebied bij Callantsoog. Op de terugweg besloot ik een oude bekende op te zoeken in Callantsoog. Het is de Roze Pelikaan die ik daar oktober vorig jaar ook bezocht heb. Al die tijd is hij daar gewoon gebleven. Toen ik aankwam zat hij weer precies op dezelfde plek. Daarna hij heeft ook nog even keurig voor me geposeerd. Wat een prachtig beest is het toch!

   Roze Pelikaan - Pelecanus onocrotalus








maandag 27 april 2015

Holenduif

Afgelopen weekend was ik weer eens in Ermelo bij mijn ouders op bezoek. Bij hun in de tuin is het altijd een enorme drukte van belang met vogels. Vanmorgen vroeg toen ik aan het ontbijt zat zag ik ineens een Holenduif op het voederhuisje zitten. Die zie ik niet zo vaak en al helemaal bijna nooit in het westen waar ik zelf woon. Een aangename verassing dus zo smorgens vroeg.

Holenduif - Columba oenas




Grote Bonte Specht

Ook kregen we regelmatig bezoek van de Grote Bonte Specht die zich de pindakaas heel erg goed liet smaken. Een tweetal spechten, een mannetje en vrouwtje wisselde elkaar steeds af bij het plankje waar de pindakaas op gesmeerd zat. Heel leuk om te zien. Op de foto staat overigens het vrouwtje.

Grote Bonte Specht - Dendrocopos major



maandag 13 april 2015

Grauwe Gors

Vanmiddag ben ik naar het Science Park in Amsterdam gereden omdat daar een zeldzame Grauwe Gors gezien werd. Voor deze regio is dat erg bijzonder. De laatste Grauwe Gors in deze regio dateert alweer van 1978. Bovendien zou dit voor mij ook weer een nieuwe zijn. Bij aankomst zag ik al meteen een aantal vogelaars richting berm kijken. Ik ook direct die richting op en inderdaad daar zat hij. Het was wel een erg vliegerig beestje. Hierdoor moesten we meerdere malen verplaatsen wat het fotograferen ook niet makkelijk maakte. toch is het weer gelukt om een paar aardige plaatjes te schieten.

Grauwe Gors - Emberiza calandra



zondag 12 april 2015

Thayers Meeuw

Gisteren middag komt er opeens een melding: mogelijke Thayers Meeuw in Bergen gezien! Dat zou wat zijn zeg. Dat zou een nieuwe voor Nederland zijn. Zelfs voor de hele Benelux. Vanmorgen gauw weer gechecked. En yes! hij is er nog en hij is bevestigd als Thayers Meeuw. Een soort die van oorsprong voorkomt in het Arctische deel van Canada. Vandaag word hij gezien in Egmond aan Zee. Iets zuidelijker dan gisteren. Ik meteen de auto in gesprongen en op weg naar Egmond aan Zee. In Egmond aangekomen bleek het door het mooie zonnige weer stinkend druk te zijn waardoor parkeren aan de boulevard een probleem geworden was. Dan maar zoeken in het dorp. Na tien minuten gelukkig nog een gaatje gevonden en nog niet eens zo ver van het strand. Na een wandelingetje van een minuut of 10 kwam ik op het strand aan de noordkant van de boulevard waar de vogel het laats gezien was. Daar stond inderdaad een grote groep vogelaars naar een groep meeuwen te turen. Eentje vertelde me direct teleurgesteld dat de vogel een halfuurtje geleden richting het zuiden weggevlogen was. Ik dacht shit het zal toch niet waar zijn. Op dat moment krijgt één van de vogelaars een berichtje. De vogels is een paar honderd meter zuidelijker gezien! Wat een meevaller zeg! De hele horde vogelaars zet het meteen op een lopen of hun leven ervan af hing. Een paar honderd meter verderop stond een kleiner groepje vogelaars naar een andere groep meeuwen te kijken die heerlijk in het zonnetje zaten te rusten. Een van de vogelaars wees me de vogel aan. Tot m'n schrik vloog de hele groep op dat moment opeens op. Om gelukkig bijna meteen weer op dezelfde plek te landen. Uiteindelijk heb ik toch een paar redelijke foto's van dit hele bijzondere soort kunnen maken.

Thayers Meeuw - Larus thayeri







Ringsnaveleend

Daarna bij ik nog even Noord-Holland overgestoken richting IJsselmeer. Er zat daar ook sinds gisteren ter hoogte van Medemblik pal langs de A7 een zeer zeldzame Ringsnaveleend. Op de plek aangekomen zag ik een groepje Kuifeenden midden op het plasje zwemmen. Even goed kijken en ja hoor hij zit er tussen! Weer een makkie. Ik snel een paar foto's gemaakt op helaas een grote afstand. Toen dacht ik laat ik maar naar de andere kant gaan. Daar heb ik nog beter zicht. Ik had de motor nog niet gestart en de hele groep vloog op en verdween uit beeld. Ik heb nog een halfuurtje in de omgeving tevergeefs gezocht. Uiteindelijk is hij de rest van de dag helemaal niet meer gemeld. Daarbij komt ook nog eens dat twee zeer zeldzaamheden op één dag toch wel heel uniek is voor me. dat heb ik niet elke dag. Soms moet je wel eens geluk hebben. De foto is helaas niet heel best, maar functioneert wel prima als bewijsplaatje.

Ringsnaveleend - Aythya collaris


zaterdag 7 maart 2015

Oehoe

Vanmiddag ben ik er weer eens samen met m'n vader op uit gegaan. Dit keer gingen we naar Noordeinde wat in het noorden van Gelderland ligt. Er zat daar sinds een kleine week een zeldzame Oehoe. Deze stond al heel lang op m'n verlanglijstje. Na een rustig ritje van een drie kwartier kwamen we op de plaats van bestemming aan. Daar zagen we al meten een paar vogelaars lopen. Dus wij er maar achteraan. Na een paar minuten viel mijn oog opeens op een grote groep vogelaars bij een boer in een weiland. Ik dacht hebbes! Wij meteen ook die kant op en ja hoor daar zat hij in een dakgoot. Wat een mooi beest zeg! Ondanks de redelijke afstand heb ik toch nog een paar aardige bewijsplaatjes kunnen schieten.

Oehoe - Bubo bubo
 





zondag 4 januari 2015

Meenatortel

Op nieuwjaarsdag kwam de melding binnen dat er een zeer zeldzame Meenatortel was gespot in Vlaardingen. Dit is een ondersoort van de eveneens zeer zeldzame Oosterse Tortel. Op dat moment was ik nog niet in de gelegenheid om er op af te gaan. Drie dagen later had ik de eerste mogelijkheid. En hij werd gelukkig weer gemeld. Ik er smiddags vol goede moed heen. Op de plek aangekomen zag ik niet één vogelaar. Dan maar even rondkijken. Ik was nog niet uitgestapt of er kwam een vogelaar langs rennen richting zijn auto. Op dat moment kwamen er nog een aantal snel aanlopen. Hij is zojuist op de Rillandhoeve gesignaleerd riep de voorste me toe. Ik snel op mijn navigatie ingevoerd en rijden maar. Het bleek slechts 500 meter verderop te zijn. Auto ter plaatse geparkeerd en weer op zoek. Een stukje verderop doemde opeens een heel legertje vogelaars op. Ik dacht hebbes! En inderdaad daar zat hij rustig in een boom. Na een halfuurtje vloog hij opeens op. De hele meute er natuurlijk direct achteraan. Hij was even verderop aan de andere kant van een brede sloot bij iemand in de achtertuin gaan zitten. Nu was hij helemaal mooi te zien! Dat heeft weer een paar aardige bewijsfoto's opgeleverd en was ook meteen een hele mooie om het jaar mee te starten!

Meenatortel - Streptopelia orientalis meena