donderdag 31 maart 2016

Roodkeelnachtegaal

Vanmorgen ben ik terug naar het Noord-Hollandse Hoogwoud gegaan om de Roodkeelnachtegaal die daar nog altijd zit weer te gaan bekijken. En ik hoopte hem natuurlijk ook nog mooier op de foto te krijgen. Ik ben daar direct doorgelopen naar het steegje waar hij de afgelopen tijd steeds gezien werd en heb me daar goed gepositioneerd. En dan maar afwachten wanneer hij zich laat zien. Na een halfuur wachten had hij zich nog altijd niet laten zien. Ik begon hem toen wel een beetje te knijpen. En op dat moment hoor ik iemand achter me roepen: Hij zit daar hoor! Ik zeg waar dan precies? Hij zegt: Loop daar maar heen daar is nog iemand. Je kan hem niet missen, hij zit daar al de hele morgen. Ik bedank de man vriendelijk en ga snel die kant op. Ik tref daar inderdaad nog een vogelaar aan. Ik vraag hem of hij er nog zit. De man verteld me dat hij hem net vijf minuten kwijt is en dat hij wat meelwormen voor hem heeft neergelegd. Hij verzekerd me dat hij echt wel weer terug zal komen. Na een minuut of vijf besluit de man het voor gezien te houden en vertrekt, en ik blijf alleen achter. Op dat moment zie ik hem opeens tussen de begroeiing aan komen hippen richting de het open plekje waar de meelwormen lagen. Even later kwam hij daar tevoorschijn en deed hij zich tegoed aan een paar dikke meelwormen om daarna weer tussen de begroeiing te kruipen. Dit tafereel herhaalde zich zo een aantal keer. Echt geweldig om dat zo vlak voor je neus te bekijken. Missie wederom geslaagd!

Roodkeelnachtegaal - Calliope calliope







Winterkoning

Op een gegeven moment hoor ik naast me uit een boompje een vogeltje luidkeels zingen. Het was een Winterkoning die flink zijn best aan het doen was om heel veel indruk te maken op de vrouwtjes. Je kan alweer goed merken dat het voorjaar in de lucht hangt. De vogels zijn er in elk geval klaar voor.

Winterkoning - Troglodytes troglodytes




Merel

Er zaten ook meerdere Merels om me heen. Eén vrouwtje landde op een paar meter afstand naast me in het gras en begon driftig naar wormen te zoeken. Hij leek zich bijzonder weinig van mijn aanwezigheid aan te trekken. En dat was voor mij een uitgelezen kans om een paar mooie foto's te schieten natuurlijk.

Merel - Turdus merula



Bruine Kiekendief

In het begin van de middag zat ik weer in de auto want ik had nog een afspraak in Aalsmeer. Ik had mijn camera nog in de auto liggen van vanmorgen. Nog geen twee kilometer van huis zie ik opeens een vrij grote bruine roofvogel in grasland zitten. Het was een mooie Bruine Kiekendief. Op dat moment had ik vanwege mijn afspraak geen tijd om er voor te stoppen. Hopen dan maar dat hij er op de terugweg nog zit. Een dik uur later was ik weer op de terugweg en rijd ik weer langs dat grasland. En hij zat nog steeds op exact dezelfde plek. Ik auto geparkeerd en raampje open. Ik pak mijn camera en op dat moment vliegt hij op. Ik kon nog net een redelijke foto maken voor hij uit het zicht verdween.

Bruine Kiekendief - Circus aeruginosus


woensdag 30 maart 2016

Strandleeuwerik

Vandaag ben ik naar naar het Kennemerstrand nabij IJmuiden geweest. Dit is onderdeel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Er zat hier al ruim een maand een paartje Strandleeuwerikken. Dit was al de derde keer dat ik ging proberen om ze te zien. De voorgaande twee keren waren helaas steeds zonder resultaat. Drie keer is scheepsrecht hoop ik. Ze werden daar tot de laatste melding van drie dagen geleden steeds in de smalle duinreep langs het strand gezien. Na een minuut of tien gelopen te hebben komt een man me tegemoet met een buggy met daarin zijn zoontje. Hij vraagt me: Kom je voor iets speciaals? Ik zeg ja voor de Strandleeuwerikken. Nou zegt hij daar ben ik ook net geweest, maar ik kon ze niet vinden. Ik heb alles daar afgestruind maar niks gezien. Ik zeg tegen hem dat ik het toch ga proberen want je weet maar nooit. Hij wenste me veel succes en onze wegen scheidde zich. Ik vervolgde mijn weg weer, maar had er nu toch wel een beetje een hard hoofd in gekregen. Een halfuurtje later en ongeveer halverwege mijn wandeling naar de plek waar ze steeds zaten zie ik opeens twee vogels vijftig meter voor me in het duin landen. Ik dacht het zal toch niet? Ik erop ingezoomd en ja hoor het zijn ze echt! Eindelijk de aanhouder wint! Ik ben meteen plat op mijn buik gaan liggen en heel langzaam stukje bij beetje die richting op getijgerd tot ik nog zo'n meter of dertig van ze verwijderd was. En eindelijk kon ik dan een paar mooie foto's schieten. En ik moet zeggen dat ik dik tevreden ben over het resultaat.

Strandleeuwerik - Eremophila alpestris 





Huismus

Aan de rand van de parkeerplaats zie ik vanuit mijn ooghoek een hele mooie Huismus boven in een Duindoorn zitten. Hij zat hooguit 1,5 meter van mij vandaan. Die kans kon ik natuurlijk niet voorbij laten gaan. En het zijn dan ook echt een paar hele mooie plaatjes geworden.

Huismus - Passer domesticus




Dwerggans

Daarna had ik bedacht om nog even door te rijden naar Westzaan om de zeldzame Dwerggans die daar sinds een dag of wat in Polder Westzaan gezien werd. Op de locatie aangekomen heb ik de auto geparkeerd en ben te voet verder gaan zoeken. Na een paar minuten had ik hem al in de kijker. Hij liep daar samen met een Grauwe Gans in het weiland af en toe te grazen. Hij liet zich erg leuk bekijken en poseerde ook zeer gewillig voor de camera. Dat was weer een leuke afsluiting van weer een mooie productieve dag!

Dwerggans - Anser erythropus




zondag 27 maart 2016

Roek

Dit paasweekend ben ik weer bij mijn ouders op bezoek. Zij wonen in het mooie Gelderland op de Veluwe. Nou wil het ook zo zijn dat de Roek in hun omgeving ook best veel voorkomt. Bij mij in het westen heb ik ze nog nooit gezien. Vandaar dat ik het plan had om vandaag te proberen of ik een Roek op de foto kon krijgen. Gisteren op de heenweg dacht ik een kolonie Roeken gezien te hebben bij het Total tankstation bij Hoevelaken. En dat werd dan ook mijn bestemming voor vandaag. Na een ritje van een minuut of twintig was ik dan op het parkeerterrein van het tankstation en zag ik al meteen meerdere vogels rondstruinen. Er liep ook een juveniel (jonge vogel) van vorig jaar rond die er nog behoorlijk anders uit zag met nog een bevederde snavel. Ze waren best een beetje schuw, maar lieten zicht toch vrij gemakkelijk fotograferen met weer een aardige fotoserie tot gevolg.

Roek - Corvus frugilegus



En dit is de juveniele vogel waarbij je goed kunt zien dat vooral de kop er nog heel anders uit ziet.



zaterdag 26 maart 2016

Bonte Strandloper

Vanmorgen ben ik met een goede vriend weer eens naar de Zuidpier van IJmuiden gegaan. Er was wel veel wind voorspeld vandaag en dus was het nog maar de vraag of de pier open zou zijn. Op de pier aangekomen bleek hij inderdaad vanwege de harde wind dicht te zijn ondanks dat het wel mooi zonnig was. Bij het hek op de pier trok een grijzige Srandloper mijn aandacht. Het was een Bonte Strandloper. Die kom ik ondanks dat het een heel algemeen soort is niet heel vaak daar tegen. Dat was dus een leuk begin. Maar ja de pier was helaas dicht dus zat er niks anders op dan maar richting de haven gaan.

Bonte Strandloper - Calidris alpina






Kuifaalscholver

Toen we bij de haven kwamen viel mijn oog opeens op een kleine bruine Aalscholver die heerlijk in het zonnetje op het hekwerk in het water lag. Het was de Kuifaalscholver die ik hier nu al een paar jaar regelmatig tegen kom. Altijd weer leuk om hem te zien.

Kuifaalscholver - Phalacrocorax aristotelis



zondag 20 maart 2016

Roodhalsfuut

Vandaag tegen het eind van de morgen ben ik even naar het natuurgebiedje De Vijfhoek in Diemen gereden om een Roodhalsfuut op de foto te zetten. Deze Fuutjes vind je meestal aan kust en daar moet je ook een beetje geluk hebben om er een tegen te komen. In het binnenland kom je ze eigenlijk alleen in de kustprovincies tegen. Zo ook deze. Op de plek aangekomen zag ik alleen een groot aantal Kuifeenden en daar kwam ik niet voor. Nadat ik iets verder gelopen was zag ik hem opeens uit de begroeiing langs de kant zwemmen. Hij was nog half in winterkleed dus nog wat aan de bleke kant. Zomers hebben ze echt een vel rode hals. Wie weet blijft hij nog een tijdje zitten tot hij zijn zomerkleed heeft. Dan kom ik hem zeker nog een keer bekijken. Desondanks was het ook nu zeker de moeite weer waard.

Roodhalsfuut - Podiceps grisegena 





woensdag 16 maart 2016

Ringsnaveleend

Vanmiddag ben ik gaan kijken in Wormerland of ik daar de zeer zeldzame Ringsnaveleend kon vinden die daar al een paar dagen werd gezien. Hij zou daar rond moeten zwemmen in het kanaal rond Polder Wijde Wormer. Op de plek aangekomen was er geen enkele eend in het water te zien. Dus ik maar een klein stukje door gereden in de hoop hem verderop te vinden. Maar helaas ook daar niks. Dan nog maar is op mijn telefoon kijken waar hij het laatst gezien was. Het bleek toch echt de plek te zijn waar ik al eerder was. Ik dus weer terug daarheen en aan het begin mijn auto geparkeerd. Op het moment dat ik uit stap om te voet verder te zoeken zie ik aan de andere kant van het kanaal opeens cameralenzen door het riet heen steken. Ik dacht daar moet ik dus zijn, maar hoe kom ik daar? Na 5 minuten zoeken was ik aan de andere kant en kon ik me dan eindelijk bij de andere vogelaars voegen. En daar zat hij dan in het gezelschap van een aantal Kuifeenden aan de overkant tegen de rietkraag waardoor ik hem van de andere kant onmogelijk kon zien. Hij liet zich geweldig mooi bekijken tot af en toe op maar een paar meter afstand. En dat heeft geresulteerd in een paar hele mooie plaatjes.

Ringsnaveleend - Aythya collaris






zaterdag 12 maart 2016

Bosuil

Vanmiddag ben ik samen met mijn ouders naar het Lockhorsterbos bij Leusden geweest. Er werden hier steeds een aantal Bosuilen gezien. En die wilde wij ook gaan bekijken. De uilen zaten steeds in een holte in een dikke Beukenboom. Op de plek aangekomen bleken er minstens vijftig dikke Beukenbomen te staan. Wat wil je ook in een bos. Zoek dan maar is de juiste boom. Na 5 minuten zoeken kwam er een meneer aangelopen die meteen vroeg of wij de uilen zochten. Ik zei ja, maar dat ik niet wist in welke boom ze zouden moeten zitten. Nou zegt hij dat is die boom, wijzend naar een boom een meter of tien verderop, en hij zit er ook in. De man liep naar de desbetreffende boom en wees ons de uil aan die een meter of vijf hoog in een holte van de boom zat. Als die meneer niet aan was komen lopen hadden we denk ik heel lang gezocht en hem misschien niet eens gevonden. Heb daarom dan ook mede dankzij die meneer deze mooie foto's kunnen maken.

Bosuil - Strix aluco







Kauw

In een andere boom iets verderop zagen we ook een paar Kauwtjes in oude spechtgaten zitten die daar aan het nestelen waren. Ik heb dit nog niet eerder gezien. Dat was echt een heel leuk gezicht om die kopjes van die Kauwtjes uit die gaten te zien komen.

Kauw - Coloeus monedula





zaterdag 5 maart 2016

Grote Zilverreiger

Vanmiddag ben ik weer eens een rondje gaan rijden bij de Oostvaardersplassen. Dat was al zeker een jaar geleden dat ik daar voor het laatst geweest was. Ik ben begonnen bij de Praamweg aan de kant van Lelystad daar zag ik al meteen een grote witte reiger in het water staan, een Grote Zilverreiger. Die zag je vroeger bijna nooit. Nu kom ik ze toch wel vrij regelmatig tegen. Ze zijn alleen erg schuw en vliegen weg zodra ze je zien. Nu vanuit de auto viel ik niet zo erg op en bleef hij dus ook mooi zitten en liet me een paar mooie foto's van hem schieten.

Grote Zilverreiger - Ardea alba





Nonnetje

Ik besloot om via de Oostvaardersdijk richting Almere weer terug te rijden. Dit omdat hier in het IJsselmeer regelmatig Nonnetjes zitten. Tot op heden was het me nog niet echt gelukt om een paar redelijke foto's van een Nonnetje te schieten. Toen ik de Oostvaardersdijk opdraaide zag ik al direct een Nonnetje zwemmen. Das wel heel toevallig zeg. Ik de auto aan de kant gezet en raampje open gedraaid en camera naar buiten. Nu moest het toch lukken en ja het resultaat mag er best wezen.

Nonnetje - Mergellus albellus