Middelste Bont Specht - Dendrocopos medius
zaterdag 23 april 2016
Middelste Bonte Specht
Vandaag ben ik nog altijd bij mijn ouders op de Veluwe. Nu wil het zo zijn dat bij hun in de omgeving de Middelste Bonte Specht vrij veel voor komt. Bij mij in het westen komt de Middelste Bonte Specht helemaal niet voor. En tot op nog maar een paar jaar geleden was het zelfs bijna in het hele land nog een zeldzaamheid. Ik besloot dan ook maar van de gelegenheid gebruik te maken en een poging te gaan wagen om er eentje te spotten. Na een korte zoektocht op internet kwam ik er achter dat ze in het Renkums Beekdal bij Renkum regelmatig werden gezien. En dus ben ik daar vanmiddag mijn geluk gaan beproeven. Na een ritje van een half uur was ik op het parkeerterrein van dat gebied. Van daar was het nog een vijf minuten lopen naar de exacte locatie. Vijf minuten later was ik dan in het desbetreffende stukje bos. En toen was het zoeken en speuren in de bomen hopend dat ik dan opeens een Specht zou zien. Maar dat viel nog behoorlijk tegen. Drie kwartier lang heb ik gezocht en getuurd in de bomen, maar geen Specht te zien. Toen begon de moed me toch aardig in de schoenen te zakken. Ik keek op dat moment nogmaals omhoog in de dikke Eik en zie daar opeens een mooi rond gaatje op zo'n vijf meter hoogte. Ik denk dat kan niet missen dat is een vers uitgehakte nestholte van een Specht. Een meter of tien van die boom vandaan lag er een stam op de grond. Ik dacht ik ga rustig op de stam zitten en houd die nestholte in de gaten. Vroeg of laat moet hij een keer terug komen. Zo gezegd zo gedaan. Na een kwartiertje zie ik opeens een vogel iets hoger die boom in vliegen. Ik kijk die kant op en ja het is hem. Geweldig word mijn wachten gelukkig toch nog beloond. Ik blijf rustig kijken hoe hij heel langzaam stukje bij beetje naar beneden komt richting zijn nestholte. Als hij daar is blijft hij nog er nog even voor hangen, kijkt nog een paar keer om zich heen en verdwijnt in de nestholte. Heel erg leuk om dat hele tafereel zo gezien te hebben. Echt geweldig!
vrijdag 22 april 2016
Zanglijster
Vandaag was ik weer op bezoek bij mijn ouders op de Veluwe. En dat is ook uiteraard een geweldige omgeving om vogels te spotten. Daarom ben ik smiddags even naar de Schaapskooi op de Ermelosche Heide bij hun in de buurt gereden. Er zijn daar altijd wel een hoop vogels te vinden. Toen ik aankwam zag ik meteen al een hele mooi Zanglijster in het weitje voor de schaapskooi zitten. Ik ben daar voor het hek gaan staan om hem is even goed te bekijken. Hij was totaal niet schuw en kwam steeds dichterbij tot op een paar meter. Zo'n uitgelezen kans kon ik natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan. Ik heb hem dan ook heel mooi op de gevoelige plaat vast kunnen leggen.
Zanglijster - Turdus philomelos
Boerenzwaluw
Daarna ben ik doorgelopen naar de schaapskooi om te kijken of ik één van de vele aanwezige Boerenzwaluwen mooi op de foto kon krijgen. In de schaapskooi zelf bleek het te donker te zijn voor om een mooie foto te kunnen maken. Ik ben toen maar even om de kooi hen gelopen op de hoop dat het van die kan beter zou lukken. Na een paar minuten aan de andere gestaan te hebben land er opens een Zwaluw een aantal meters voor me op het hek van de schaapskooi. Dat was natuurlijk het moment waar ik op gewacht had. het resultaat mag er dan uiteindelijk ook best zijn.
Boerenzwaluw - Hirundo rustica
Veldleeuwerik
Aan de rand van de heide naast de schaapskooi viel mijn oog op een vrij grote bruine vogel. het was een Veldleeuwerik die daar op zijn gemak rond aan het hippen was. Zo nu en dan pikt hij in de grond om daar een wormpje of iets dergelijks uit te trekken. Na een poosje vloog hij opeens op samen met nog een andere die ik tot op dat moment helemaal nog niet gezien had. Al met al heb ik toch nog ruimschoots de tijd gehad om weer een paar mooie foto's te schieten.
Veldleeuwerik - Alauda avensis
woensdag 20 april 2016
Iberische Tjiftjaf
Vanmorgen ben ik even naar Loosduinen in Den Haag gereden. Er werd daar sinds een aantal dagen in het stadspark 't Kleine Hout een zeer zeldzame Iberische Tjiftjaf gezien. Deze heeft een veel lichtere roomwitte buik dan de gewone Tjiftjaf, maar wijkt voornamelijk af in zijn gezang. Het gezang van de Iberische Tjiftjaf is totaal anders. Bij aankomst in het park trof ik twee vogelaars aan die aandachtig in een boom aan het turen waren. Dat kon dus niet missen. Op dat moment hoorde ik hem ook heel luid zingen, maar kon hem nog niet in het vizier krijgen. Nadat één van de vogelaars zo vriendelijk was om mij even in de goede richting de wijzen had ik hem dan ook eindelijk in beeld. Hij zat halverwege de boom recht voor ons op een takje uit volle borst te zingen. Zo nu en dan vloog hij op om even verderop in een andere boom zijn kunstje te herhalen. Zo heb ik hem een poosje gevolgd en ondertussen kon ik weer een aantal aardige bewijsplaatjes schieten.
Iberische Tjiftjaf - Phylloscopus ibericus
dinsdag 19 april 2016
Rosse Grutto
Vandaag ben ik met mede vogelaar Martin Klaasen een dagje in en om de Zuidpier van IJmuiden gaan vogelen. Toen we het strand opgelopen waren vielen mij een een aantal vrij grote vogels in de branding op. Dichterbij gekomen zat er eentje tussen die knal rood was. Het waren Rosse Grutto's waarvan eentje in vol zomerkleed was. En die was toch vreselijk mooi fel gekleurd. Ik had hiervoor ook nog nooit eerder eentje in zomerkleed gezien. Dat was dus wel een heel mooi begin.
Rosse Grutto - Limosa lapponica
Kuifaalscholver
Vlak voor we weer de haven in liepen zag van een afstand al drie Aalscholvers op een aantal palen ziten. Dichterbij gekomen bleken het allemaal Kuifaalscholvers te zijn. Dat was voor mij de eerste keer dat ik er drie bij elkaar gezien heb. Normaal zie ik er als ik geluk heb hooguit eentje. Eentje zat heel mooi dichtbij op maar een paar meter van de kade. Daar heb ik dan ook een paar hele leuke platjes van kunnen schieten.
Kuifaalscholver - Phalacrocorax aristotelis
Fitis
Vlakbij het parkeerterrein langs het Kennemermeer zagen we een Fitis vlak voor onze neus bovenin een klein boompje zitten die luidkeels aan het zingen was. Dat was mijn eerste Fitis voor dit jaar. En deze liet zich wel heel erg mooi bekijken. Dat was weer heel leuk om gezien te hebben.
Fitis - Phylloscopus trochilus
zaterdag 16 april 2016
Westelijke Baardgrasmus
Voor vanmiddag had ik het plan om naar Wageningen te rijden. Er werd daar sinds vrijdagavond bij de Universiteit van Wageningen een zeer zeldzame Westelijke Baardgrasmus gezien. Toen ik aan kwam rijden doemde daar op het fietspad vlak naast de ingang van de Universiteit een grote groep vogelaars op. Ze hadden allemaal hun lens op dezelfde boom gericht. Ik dacht dat kan niet missen. Ik vlug mijn auto bij de Universiteit geparkeerd en die kant op gelopen. Na even zoeken had ik hem in beeld. Helemaal boven in een boom zag ik hem tussen het blad rond scharrelen. Ik dacht dat word nog heel lastig om hem zo een beetje goed op de foto te krijgen, maar ik had hem in ieder geval wel gezien. Hoe dan ook opgeven ging ik het zeker nog niet. Ik bleef hem ongeveer een half uurtje zo door de boomtoppen volgen op de hoop dat hij zich heel even mooi wilde laten zien. Helaas hield hij zich constant verscholen. Op een gegeven moment toen ik net even om me heen zat te kijken hoor ik iemand roepen: Ja hij gaat naar beneden! En ja ik zie hem langzaam naar beneden gaan tot hij opeens een snoekduik loodrecht naar beneden neemt om daar in een wal van snoeihout te verdwijnen. Vanaf dat moment bleef hij zich door dat snoeihout heen en weer te bewegen om zo nu en dan heel even een paar tellen uit te komen. Tijdens die spaarzame momentjes was het zaak voor mij heel snel een paar foto's te schieten. En dat dan meerdere keren herhalen, en dan maar hopen dat er een paar goeie tussen zitten. Dat bleek gelukkig wel het geval. Er zaten weer een paar hele leuke plaatjes tussen.
Westelijke Baardgrasmus - Sylvia cantillans cantillans
zondag 10 april 2016
Kuifeend
Vandaag ben ik weer met een goede vriend van me een middagje naar de Amsterdamse Waterleidingduinen geweest. Na een uurtje gewandeld te hebben kwamen we bij één van de vele kanalen. Hier wemelde het van de Kuifeenden. Vroeger zag ik ze bijna nooit, maar tegenwoordig kom je ze overal tegen. Ik vind dat alleen maar leuk. Het zijn hele levendige constant duikende Eendjes. Altijd weer heel leuk om te bekijken.
Kuifeend - Aythya fuligula
Krakeend
Ook zwommen er verschillende Krakeenden rond. Deze eenden zie je een stuk minder vaak als Kuifeenden of Wilde Eenden. In dit geval waren het twee paartjes die elkaar geen seconde uit het oog verloren. Heel leuk weer om gezien te hebben.
Krakeend - Anas strepera
Tjiftjaf
Een eindje verderop hoorde we vanuit een boompje een vogeltje luid zijn eigen naam roepen. Bijna meteen zagen we hem ook. Het was de Tjiftjaf. Meestal zitten ze behoorlijk hoog in de bomen, maar deze liet zich wel heel leuk zien en ook horen. Het is altijd weer heel leuk om er ééntje te zien.
Tjiftjaf - Phylloscopus collybita
Witte Kwikstaart
En als laatste zijn we ook nog een Witte Kwikstaart tegen gekomen. En dit exemplaar liet zich heel mooi bekijken. Hij ging op zo'n drie meter voor ons op een tak zitten en was totaal niet schuw. Na een paar minuten was hij het zat en vloog weg, maar hij had ons wel meer dan genoeg tijd gegeven om een paar mooie foto's te schieten.
Witte Kwikstaart - Motacilla alba
vrijdag 8 april 2016
Koereiger
Vanmiddag ben ik naar de Nieuwer Ter Aar nabij Mijdrecht geweest om een Koereiger te bekijken die daar al een aantal dagen rond zwerft. Toen ik daar het parkeerterrein opreed zag ik hem al meteen boven in een boom zitten aan de andere van de brede tocht langs het parkeerterrein. Langs de kant stond een vogelaar druk foto's van hem te schieten. Ik raak met hem aan de praat en hij meld me dat ik geluk heb. Hij had hem net 5 minuten teruggevonden. Hij had er daarvoor twee uur naar lopen zoeken zonder resultaat. Ik ben dan echt toevallig precies op het juiste moment aan ben komen rijden. Dit keer zat het me dan heel erg mee, maar de volgende keer kan het weer zo zijn dat ik er veel meer moeite voor moet doen. Dat maakt het vogelen voor mij ook zo leuk. Het is elke keer weer een verassing wat je aantreft.
Koereiger - Bubulcus ibis
woensdag 6 april 2016
Beflijster
Vanmorgen ben ik naar de Tafelbergheide bij Blaricum geweest. Ik wilde daar voor het eerst de Beflijster gaan zien. Er werden daar sinds eergisteren een aantal Beflijsters gezien, dus ik vanmorgen vol goede hoop die kant opgereden. Vanaf het parkeerterrein was het nog een paar honderd meter lopen over de heide om op de plek te komen waar ze een dag eerder voor het laatst gezien waren. Na een kwartiertje lopen ongeveer was ik zo ongeveer op die plek. Al meteen zag ik een tweetal donkere vogels in een boom zitten. Ik was nog niet zeker van mijn zaak. Het konden net zo goed Merels zijn. Ik kon ze op dat moment alleen nog op de rug kijken van een behoorlijke afstand. Even later draaide ze zich om en toen kon ik die onmiskenbare witte borst heel goed zien. Het waren inderdaad twee mannelijke Beflijsters. En niet veel later zag ik ook nog een paar vrouwtjes op de grond zitten die net als de vrouwtjes van Merels bruin zijn maar dan ook met een witte borst. Ze waren wel erg schuw. Bij het minste of geringste vlogen ze op om even verder weer te landen. Ik kon hierdoor dan ook niet heel dichtbij komen, maar ondanks dat heb ik nog een paar aardige plaatje kunnen schieten.
Beflijster - Turdus torquatus
vrijdag 1 april 2016
Roodhalsfuut
Vanmiddag ben ik weer naar IJmuiden geweest. Dit keer niet naar de Zuidpier maar naar de jachthaven vlakbij de pier. Er zat hier namelijk ook al een tijdje Roodhalsfuut. En hopelijk kon ik hem hier nog mooier als laatst in Diemen op de foto krijgen. Helemaal aan het eind van de haven vlakbij de pier kreeg ik hem in beeld. Hij zwom vlak aan de kant. Iedere keer dook hij onder op de hoop een visje te vangen. Op een gegeven moment had hij ook inderdaad een visje te pakken die hij zich maar al te goed liet smaken. Heel erg leuk om gezien te hebben.
Roodhalsfuut - Podiceps grisegena
Zwarte Roodstaart
Na een wandeling van een kwartiertje rond de jachthaven was ik aan de andere kant. Hier hoopte ik een Zwarte Roodstaart te vinden. Na een paar minuten had ik er al één gezien. Hij zat steeds op de betonnen muur. Af en toe vloog hij de Duindoorns in om iets te vangen om daarna weer even op de muur te gaan zitten. Na een poosje ging hij even een moment op een paaltje zitten. Dat was voor mij het perfecte moment om een paar mooie foto's te schieten.
Zwarte Roodstaart - Phoenicurus ochruros
Abonneren op:
Posts (Atom)